Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Szüreti pecsenye bormártással

2008.09.19

Hozzávalók:

60-80 dkg szűzpecsenye (lehet disznócomb, vagy pulykamell is),

fél deci félszáraz fehérbor,

80 dkg fehér és vörös csemegeszőlő vegyesen,

só, bors, egy evőkanál provanci fűszerkeverék (ha nincs ilyenünk, keverjünk össze kakukkfüvet, bazsalikomot, oreganot, rozmaringot és borsikafüvet),

olaj.

 

A bormártáshoz:

 

30 dkg vaj,

egy evőkanál cukor,

2 evőkanál borecet,

négy deci testes vörösbor,

egy evőkanál ételkeményítő

és négy cent brandy(lehet pálinka is).

Kép


A sütőt kétszáz fokra előmelegítjük. A húst megmossuk, szárazra töröljük, megtisztítjuk az inaktól, hártyáktól. Ha combbal, vagy pulykamellel dolgozunk, akkor ezeket ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, lehetőleg úgy, hogy hosszúkásak legyenek. A szüzet is derékba vágjuk, ha vastag. Az így kapott szeleteket hosszában három részre osztjuk, úgy vágjuk, hogy a végük egyben maradjon. Megszórjuk a fűszerekkel (én kevés olívaolajjal szoktam elkeverni, úgy jobban tapad és jól kioldódik az ízük), és befonjuk, mint egy copfot. A végüket hústűvel, vagy fogpiszkálóval összetűzzük. Egy nagy serpenyőben kevés olajat hevítünk, beletesszük a fonatokat és piros kérget pirítunk rájuk. Ha kész, átvesszük őket a sütőedénybe, meglocsoljuk a serpenyőben maradt lével, aláöntjük a fehérbort, lefedjük és a sütőbe toljuk. A szűznek elég 20 perc, a comb és a pulykamell 40-45 perc alatt párolódik puhára.

Míg a pecsenye sül, a szőlőből előkészítjük a köretet. Csak a vékony héjú, édes csemegeszőlő jó hozzá. Megmossuk, megszárítjuk,  az igen nagyokat félbevágjuk.

A bormártáshoz a vajon aranybarnára pirítjuk a cukrot, felöntjük a borecettel és a borral, egy pici sóval erős tűzön, fedő nélkül forraljuk, míg kb a fele marad. A keményítőt elkeverjük 2-3 evőkanál hideg vízzel, a felforralt mártáshoz adjuk és rottyintunk rajta egyet, hogy sűrű legyen. Meleg tartjuk, míg kivesszük a pecsenyét, a leszűrt levét serpenyőbe öntjük, beledobjuk a szőlőt, jól felforrósítjuk, majd leöntjük a brandyvel (pálinkával) és pihentetjük néhány percig a fedő alatt.

A húst, a szőlőt tálra rendezzük, a mártást csészében hozzá adjuk. Ha valakinek nem lenne elég laktató, adhat hozzá mazsolás rizst, vagy zelleres burgonyapürét.

 

A mappában található képek előnézete Szüreti pecsenye bormártással

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

fűszerek

(szakácsnő, 2009.03.25 21:34)

Szia! Ahogy írtam, provanci fűszerkeverék megy a husira, de én jobban szeretem magam összeállítani, mert akkor biztosan tudom, mi van benne, s lehetőleg friss zöldfűszert használok. Szóval: kakukkfű, bazsalikom, oregano, rozmaring, borsikafű, lehet kicsi friss feketebors is.
A szőlőt a leszűrt pecsenyelébe kell dobni néhány percre, felönteni az alkohollal, lehúzni, kicsit pihentetni.
Az étel nagyon finom és tetszetős is, ha vendégeket vársz, biztos siker.
Örülök, h tetszik az oldal, sajnos ritkán töltöm fel, de a dicséret lendületet adott. Köszönöm, jó főzést!

Füszerek

(Margit, 2009.03.24 21:22)

Szia!
Nagyon jol néz ki ez az étel,az ize is biztosan isteni!
Érdekelne hogy milyen fűszert használsz a hushoz,ill. a szőlő köret hogyan készül?
Gratulálok az oldalhoz!