Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Vaddisznósült barnamártással, zöldséges vadragu

2008.04.03

KépHozzávalók a sülthöz: egy kiló vaddisznócomb, egy csomag bacon, két-két sárga és fehérrépa, egy közepes zeller, egy nagy fej vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 2-3 közepes sampignon, borókabogyó, babérlevél ízlés szerint.
A vadasmártáshoz: csipetnyi kakukkfű, két evőkanál cukor, mustár ízlés szerint, egy pohár tejföl.
A barnamártáshoz: 15 deka füstöltszalonna, egy evőkanál cukor, egy teáskanál áfonyalekvár, 3-4 evőkanál pürésített zöldség, 15 deka gomba.

A vaddisznócombot - de a szarvast is - egészben sütöm meg, és nem szoktam pácolni, mert általában csak egy nappal az elkészítés előtt veszem elő a fagyasztóból.:) A vadakhoz készített fűszerkeverékkel is elegendő jól bedörzsölni. Betekerem, takargatom füstölt szalonnába, jénai tálba teszem, olajat öntök alá, körbekörítem zöldségekkel: sárga és fehérrépával, hagymával, fokhagymával, zellerrel, néhány szem gombával, dobok mellé néhány szem borókabogyót és babérlevelet. Felöntöm vízzel és lassú tűzön puhára párolom (a hús nagyságától függően ez két-három órán át is eltarthat.) Ha finom omlós, kiveszem belőle a zöldségeket, amelyeket nem szoktam eldobni: leturmixolom, kakukkfűvel fűszerezem, és karamellizált cukron, tejföllel összeforralva, mustárral ízesítve vadasmártást készítek belőle. Zsemlegombóccal tálalhatjuk. Ha a barnamártásos változatot készítem, akkor is megcsinálom a vadasmártást, hogy a zöldségek kárba ne vesszenek, és hamisvadasként, natúr pulykamellel, szintén zsemlegombóccal később kitűnő ebéd lehet.
A barnamártáshoz a szalonna zsírján aranybarnára pirítjuk a cukrot, megfuttatjuk rajta az áfonyalekvárt, rádobunk egy keveset a hússal főtt, pürésített zöldségekből, felöntjük a hús fűszeres párolólevével, beledobjuk a gombát, és megpároljuk. Meghintjük liszttel, s mártás állagúra sűrítjük. Ha kell, hozzáöntünk még a fűszeres léből. Ha szükséges, utánafűszerezünk, attól függően, hogy édesebben, vagy sósabban szeretjük-e a mártást.
A vaddisznószeleteket rösztivel adom az asztalra, csészében mellé a mártást és az áfonyalekvárt. Ha nem tálalom azonnal, vagy nem fogy el mind, a húst a mártásban teszem hidegre, hogy ne száradjon ki.

 A vaddisznó, vagy szarvasragu teljesen úgy készül, mint a marhapörkölt. A boltokban kapható, raguhoz ajánlott kockázott húst nem szeretem, mert általában tele van használhatatlan nyesedékkel  ha lehet, szerezzük be frissen.
A ragu alapja a felkockázott, lepirított füstöltsszalonna, és a sok vöröshagyma pirospaprikával. Erre a jön a felkockázott hús, melyhez borókabogyót és babérlevelet adunk. Amikor a hús félig kész, hozzáadhatjuk a felkockázott zöldségeket (répákat, zellert, zöldborsót, gombát) s együtt puhára pároljuk. Igazi különleges erdei ízt a ragunknak, ha erdei gombát teszünk bele.
Mielőtt befejeznénk a főzést, adhatunk a raguhoz egy-másfél deci száraz vörösbort is, de forraljuk ki jól, hogy az alkohol elillanjon belőle. A raguhoz galuskát, dödöllét kínálnuk. Nagyon finom kemencében sült házikenyérrel is.

 

A mappában található képek előnézete Vaddisznósült gombás barnamártással

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

vad

(szakácsnő, 2009.03.25 21:39)

Szia,
a vadat nálunk is szívesen eszik, örülök, h másnak is ízlik. Régebben csak szarvasból készítettem, de rájöttem, h a vaddisznó sokkal ízletesebb és nem olyan száraz. Köszi, és jó étvágyat!

Tökéletes!!

(Margit, 2009.03.24 21:31)

Szia!
Hétvégén elkészitettem ezt az ételt.
Mindenkinek nagyon izlett!!
Azóta többen kérték tőlem a receptet:)
Köszönöm!!